Thuisonderwijs

Melanie van der WijngaardNieuwsberichten

Anderhalvemetersamenleving, blokjesverjaardag, raambezoek, coronamoe. Allemaal woorden die genomineerd waren voor ‘Woord van jaar 2020’. Wat ons betreft hadden de woorden thuisonderwijs, ‘Meeten’ en noodopvang daar ook wel bij gemogen. Want wij kunnen wel zeggen dat die centraal stonden in onze school de afgelopen weken. 

Sinds 10 december krijgen de kinderen van de Tamboerijn thuisonderwijs. Het virus was uitgebroken op onze school en daarom gingen wij eerder dicht dan de andere scholen in het land. Sindsdien volgen de kinderen hun lessen online, via Google Meet.
En wat doen de kinderen dat ont-zet-tend goed! Wat een kanjers! 

Lees hier ook het verhaal van Saskia, moeder van 3 kinderen van onze school, hoe het thuisonderwijs er bij hen aan toe ging:

Thuisonderwijs in huize van Berkel loopt de ene dag beter dan de ander. Soms gaat het soepel; iedereen zit op tijd achter z’n scherm, heeft alle spullen klaarliggen en er komt niemand een online vergadering van papa of mama binnengerend. Maar er zijn ook dagen – en die dagen zijn net in de meerderheid – dat de Chromebooks leeg zijn, ik een oude Google Meet link gebruik en dus eindeloos in een virtuele wachtruimte beland, een belangrijke meeting met een klant precies tijdens een van de pauzes valt en de kinderen ineens nauwelijks weten hoeveel 3×3 ook alweer was. De ene dag is iedereen heel gemotiveerd en gaan Floor (10) en Thijs (9) uit zichzelf aan de slag en vinken ze in no-time al hun taken af. De andere dag is de motivatie ver te zoeken, zijn de sommen “stom”, de spelling “belachelijk” en is het schrijven “veel te veel!” Met Abel (4) maak ik tussendoor de werkjes die voorbereid zijn en dat is altijd dankbaar werk. Na een paar weken school stopte het voor hem al en hij vindt het heerlijk om bezig te zijn. Google Meet daarentegen vindt hij maar niks.  Al die gezichten op een scherm en je mag niet eens praten wanneer je zelf wil. Hij houdt het meestal na een paar minuten voor gezien of gaat met zijn rug naar de laptop zitten.
We kijken terug op een periode met ups en downs, maar we zijn vooral dankbaar dat we samen met de leerkrachten hebben kunnen werken aan het onderwijs van de kinderen.  

Gelukkig mogen wij vanaf maandag weer met alle kinderen naar school! Natuurlijk met strenge maatregelen, dat wel. Maar het samenzijn als klas, verheugen wij ons heel erg op.
Eerst (hopelijk) nog het weekend spelen in de sneeuw. Geniet ervan!